G travel / Forretningsreiser

Mot turbulent vintersesong i flybransjen

Mens Flyr og Norse varsler nedskjæringer og rutekutt, melder SAS og Norwegian om optimistiske utsikter og økt rutetilbud. 

Rutekutt, kostnadsvekst, prisøkninger, optimisme og nysatsing; det går opp og ned i det norske flymarkedet for tiden.  

FLYR MÅ SPARE
Flyr må spare rundt 400 millioner kroner i vinter og planlegger for en tøff vintersesong. Norske ruter skal kuttes til et minimum og ansatte må permitteres for å redusere kostnadene med 50 prosent.

– Vi står overfor en utfordrende vinter der folk flest har mye mindre å rutte med, som følge av rekordmange rentehevinger, høy prisvekst og svært høye strømpriser. Det treffer oss som bransje og selskap hardt, fordi enda færre ønsker å reise, sier Flyr-sjef Tonje Wikstrøm Frislid i en pressemelding. Flyr vil gjennom vinteren ha en bemanning tilsvarende 5-6 fly.

NORSE OG WIDERØE KUTTER
At det er stramme tider for bedrifter og husholdninger. merker også flyselskapet Norse Atlantic Airways. Færre vil fly over Atlanteren, noe som resulterer i kutt i rutetilbudet kommende vinter. Fra Oslo lufthavn blir to av selskapets fire ruter kuttet helt ut denne vinteren. Det gjelder for rutene til Los Angeles, som stanset den 16. oktober, og Florida Orlando som stoppet opp 15. oktober. For ruten fra Oslo til Miami Fort Lauderdale reduseres tilbudet fra tre til to ukentlige avganger, mens Gardermoen til New York kuttes fra én daglig avgang, til tre ukentlige. 

Høye drivstoffpriser og svake markedsutsikter gjør at også Widerøe nå forbereder seg på en hard vinter, og kutter i flytilbudet. 

NORWEGIAN REKRUTTERER FOR SOMMEREN
I Norwegian virker utsiktene lysere. For første gang siden før pandemien tjener selskapet penger på driften, og også oktober ble en god måned, godt hjulpet av sterke tall for høstferien.

På grunn av den generelle prisveksten, ser Norwegian at etterspørselen vil bli lavere i vintersesongen, men selskapet mener det er godt posisjonert til å håndtere en roligere periode. Norwegian rekrutterer i disse dager 700 nye personer til sommersesongen 2023, når selskapet skal tilby nye ruter og flere avganger til attraktive reisemål.

SAS SATSER
Til tross for tap på 7 milliarder kroner de siste 11 månedene og 1700 innstilte flyavganger i høst, tror SAS-ledelsen på bedre tider. Kapitaltilførsel skal sikre videre satsing og 

for å møte en stigende etterspørsel etter både forretnings- og fritidsreiser, øker SAS nå antallet avganger til flere europeiske storbyer. Stockholm-Amsterdam får tre daglige avganger, og det blir daglige avganger København-Berlin.

SAS øker også antallet flyvninger innenfor Skandinavia, Etterspørselen etter flyreiser til USA fortsetter å øke og i vinter tilbyr SAS rundt 130 avganger per uke på til sammen 12 ruter.