G travel / Forretningsreiser

Reiselysten er tilbake etter pandemi

Turistene og optimismen vender tilbake i reiselivsbransjen.

Den internasjonale reiselivsorganisasjonen World Tourist Organization (UNWTO) anslår at internasjonal reiselivsaktivitet i 2023 vil ende på mellom 80 og 95 prosent av nivået før pandemien brøt ut i 2019. 

UNWTO anslår at rundt 900 millioner turister reiste internasjonalt i 2022. Det er en dobling fra året før. Alle regioner i verden har opplevd vekst i turistnæringen, men økningen har vært størst i Europa og Midt-Østen. Europeisk reiseliv endte på 85 prosent av nivået før pandemien, mens Asia henger etter som følge av pandemirelaterte sanksjoner langt inn i 2022.

Sterkt reiseår
UNWTOs generalsekretær, Zurab Pololikashvili, sier at 2023 blir et sterkt år for internasjonal turisme, til tross for vanskelige økonomiske tider og geopolitisk usikkerhet mange steder i verden. 

– Økonomiske faktorer og sikkerhetssituasjonen vil påvirke hvordan vi kommer til å reise i 2023. Mange vil velge å ferie i egne land og regioner, noe som vil bidra til vekst, sier Pololikashvili.

Kineserne tilbake
I 2019 utgjorde kineserne den største reisegruppen i internasjonal turisme. Når pandemirelaterte sanksjoner lettes på, vil kineserne reise igjen. UNWTO tror at asiatiske destinasjoner vil bli de første til å merke en økende strøm av kinesiske turister. Men etter hvert vil kineserne også gjøre seg mer bemerket på turistdestinasjoner andre steder i verden.

Sterk dollar
En stadig sterkere dollarkurs gjør at amerikanerne blir en mer og mer interessant reisegruppe for internasjonal turisme. Med en amerikansk dollar som snart er like mye verd som en euro, er det blitt rimeligere for amerikanerne å dra til Europa. Amerikanerne reiser til europeiske land som aldri før. 

Selv om tallene viser at flere reiser og bruker mer penger på destinasjonene, tror UNWTO at turistenes pengebruk vil bli mer moderat i 2023. Årsaken er at mange mennesker opplever kostnadsvekst og redusert kjøpekraft, som følge av Ukraina-krig og energikrise. Usikkerheten knyttet til Ukraina-krigen som mange kjenner på, kan også virke dempende på veksten i reiselivet i 2023, ifølge UNWTO.